Image

Articol de specialitate · Psiholog Diana Dumitriu

Tulburarea de personalitate Histrionica

Tulburarea de personalitate Histrionica, a fost cunoscuta de-a lungul timpului ca: tulburarea de personalitate isterica. Persoanele cu tulburare de personalitate histrionica sunt persoane cu o labilitate emotionala excesiva, usor influentabile de catre alte persoane sau circumstante, cu un stil de a vorbi impresionistic, incomodate de situatiile in care nu se afla in centrul atentiei.
Nevoia de atentie apare in perioada adolescentei si se mentine constanta si in perioada adulta. Atentia care ii este oferita sau lipsa ei, reprezinta un factor declansator al comportamentului histrionicului, astfel comportamentele unei persoane cu o astfel de tulburare, sunt directionate de atitudini dramatice si teatralism. Exista o nevoia cvasiconstanta de a atrage privirea asupra sa, prin atitudini cu conotatii sexuale si seductive, pana la a erotiza raporturile sociale. Histrionicul considera orice relatia a sa mai intima decat este in realitate, in special cu oameni aflati in pozitii sociale importante. Sunt extrem de sociabili, manipulativi, orientati spre satisfacerea propriilor interese. Histrionicul uzeaza constant de aspectul fizic pentru a atrage atentia asupra sa si isi exprima in mod exagerat emotiile cu scop precis de a impresiona. Cauta in mod constant senzatii puternice si admiratie, dandu-ti sentimentul ca poate fi usor ranit, facand apel la compasiunea celuilalt. Dramatizeaza orice situatie prin care trece, folosindu-se de abilitatile sale de bun actor, te pot lauda, flata cu scopul de a te face sa crezi ca vor face orice pentru tine. Iti pot zambi prietenos, ascunzand sentimental de gol interior pe care il simt. Se poate indragosti facil, te poate seduce la fel de usor, fiind maestrii in arta interactiunii. Dezamagesc, pentru ca nu-si respecta promisiunile si nu isi finalizeaza sarcinile.
Au nevoie de a fi stimulati si sunt vesnic in cautare de diversitate, simtindu-se atrasi usor de o persoana si la scurt timp de o alta.
In 2007 – Millon propune 6 fatete ale tulburarii de personalitate histrionice:
• Histrionicul infantil caracterizat prin, emotii instabile, isterie infantila dominate de dorinta de a fi in centrul atentiei, cauta senzatii noi si regreseaza in fantasma. Se pot purta copilareste si imediat pot deveni ursuzi. Cauta reasigurari pentru a-si gasi echilibrul.
• Histrionicul inoportun caracterizat prin impulsivitate, lipsa constrolului, nemultumit de ceilalti, critic la adresa lor, dramatici in a-si prezenta suferintele fizice, ipohondrii, toate acestea cu scopul atragerii atentiei celor din jur.
• Histrionicul vivace caracterizat prin sarm, bunadispozitie, optimism, atractivitate. Este “seducatorul intruchipat”, indragostit si plin de initiative, “vazatorul de vise”, fara sa poate duce la sfarsit promisiunea fata de cei din jur, dezamagindu-i.
• Histrionicul viclean - egocentric, perfid si calculate. Impresionabil, cu abilitati de socializare excelente, dar cu un plan clar de a anihila drepturile celeorlalti, pentru propriul interes. Capacitatea de manipulare a acestuia este foarte mare si reuseste sa joace rolul sinceritatii cu usurinta, desi in spatele a ceea ce spune si face este interesul de a escroca.
• Histrionicul impaciuitor caracterizat prin abilitati de mediere si solutionare a conflictelor, cu un stil de viata aparent conciliant, zambitor si prietenos, mascheaza golul interior pe care il resimte, precum si sentimental de inferioritate.
• Histrionicul teatral cea mai clara varianta a tulburarii histrionice, caracterizat prin demonstrativitate, vorbire scenica, afect modificat. Atat femeile, cat si barbatii din aceasta categorie, acorda o importanta deosebita infatisarii, vestimentatiei, expunandu-le ostentativ pentru a atrage atentia, axati pe constructia unei imagini perfecte despre sine, expunand lucruri despre sine cu scopul de a impresiona si de a se simti admirati. Consumatori de shopping in exces, isi cresc stima de sine in raport cu cheltuielile in exces pe care le fac. Judeca dupa aparenta si se lasa usor influentat de acestea.

Factorii favorizanti pentru a dezvolta o astfel de tulburare de personalitate pot fi diversi: de la un mediu familial lipsit de repere sanatoase, pana la o educatie inadecvata. Mai mult, incoerenta si incosecventa parintilor in a-si manifesta simpatia sau dezaprobarea fata de copil, creaza un motiv pentru care copilul devine derutat. Nu va sti ce comportament sa adopte pentru a le atrage atentia si pentru a le starni afectiunea.
“Copiii care se simt respinsi sau care simt o carenta afectiva, vor invata ca printr-un comportament manipulativ si teatral, pot atrage atentia si castiga interesul parintilor lor”.

Millon a studiat si comportamentul sexual la femei cu tulburare de personalitate histrionica, comparativ cu cea non-histrionica. “Femeile histrionice au dezvoltat atitudini erotofobice fata de sex, pe un fond de stima de sine scazuta, dorinta sexuala scazuta, alaturi de tulburari de orgasm, dar si o dorinta crescuta de relatii extraconjugale. Barbatii in schimb, au dezvoltat stima de sine crescuta fata de propria sexualitate, desi in realitate, sufereau de disfunctii sexuale.”

Asadar, nu va lasati impresionati de crizele histrionicilor, care uneori pot fi dramatice, dar si artificiale si nu ii ridiculizati pentru felul in care se comporta! In schimb, stabiliti limite si faceti-i constienti de faptul ca au o problema in care se adandancesc si necesita suport din partea unui specialist. Sansele de a reduce comportamentele lor exagerate si dramatice, in momentul in care constientizeaza ceea ce gandesc si fac, sunt mari.
Asadar, puneti-I in legatura cu un specialist care sa-i poata ajuta!
Bibliografie - Tulburarile de personalitate - Ed Sper - SD"

Psiholog Diana Dumitriu
Centrul ProMind

Image

AFLATI DESPRE NOI

Discretie completa &
Cele mai inalte standarde!

© 2018 Pro Mind